Абсент — це міцний алкогольний напій, вироблений з екстракту гіркого полину. Колір цього незвичайного напою яскраво-зелений, смак дуже гіркий, тому наливають абсент, проціджуючи його через сито або спеціальну ложечку з цукром в склянку з кришталево-чистою водою. Після такого процесу абсент перетворюється в мутно-білий напій, так як із стандартного спиртового складу випадають ефірні масла.
У свій час абсент мав широку популярність серед знаменитих письменників і художників, його вживали такі великі люди, як Бодлер, Ван Гог і багато інші творчі особистості. Здавалося, що він спонукає до більш плідного творчого процесу, стимулює роботу мозку і є своєрідним «поштовхом» до створення нових історичних шедеврів.
Цей алкогольний напій має вкрай високою міцністю, яка становить приблизно 70-85 відсотків, і має властивість викликати галюцинації у людини. Тому, якщо Ви зважилися спробувати, Вам просто необхідно знати, як правильно вживати абсент і в яких пропорціях.
Якщо ретельно дотримувати всі запобіжні заходи, то Ви отримаєте від цього напою незабутнє задоволення.
Багата культура розпиття абсенту дозволила створити величезну кількість рецептів приготування, навіть можна сказати ритуалів, які розповідають нам про те, як пити цей напій зі спрайтом, цукром, практично з будь-яким соком, а також з льодом. Крім того, усталені традиції підкажуть Вам, як правильно підпалювати абсент в келиху для того, щоб вживати його разом з потоками гарячих парів, які чудово передають всі переваги насиченого букету цього напою і подвоюють його і без того сильну дію.
А тепер розберемо способи пиття абсенту більш докладно. У першу чергу варто розповісти про чеському способі. Для початку необхідно взяти спеціальний келих для абсенту, на краю якого покласти ложечку, а на ложечку — шматочок рафінованого цукру. Через цукор невеликими краплями проціджуємо одну частину абсенту. Потім підпалюємо запальничкою шматочок цукру, просочений цим напоєм. Горіти він повинен до того моменту, поки з ложечки повністю не стече цукрова карамель. Після чого прибираємо ложечку, перемішуємо і додаємо в отриману суміш три частини джерельної води. Але необхідно бути вкрай обережним з цим напоєм. Абсент з легкістю може спалахнути від стікає з ложки цукрової карамелі. Досвідчені бармени в таких випадках намагаються якнайшвидше загасити палаючу суміш водою, але при цьому, звичайно, втрачається велика частка міцності напою.
Існує ще один непоганий спосіб пиття абсенту, запропонований чеськими майстрами. Для початку необхідно ретельно нагріти ложечку і покласти її на краю келиха. Потім на розігрітій ложечці помістити шматочок рафінованого цукру і повільно вилити абсент через цукор в келих. Таким чином, вийде теплий абсент з приглушеними нотками гіркоти.
У Франції прийнято пити абсент наступним методом: спочатку в спеціальний стакан наливають необхідну кількість абсенту. На краю келиха ставиться ложечка з шматочком рафінованого цукру. Потім необхідно повільно виливати на цукор чисту крижану воду. Вода плавно розчинить цукор і утворює холодний сироп, який послужить прекрасним пом’якшувачем гіркоти полину в склянці з абсентом.
Наш спосіб пиття абсенту чимось нагадує культуру вживання самбуки. Перед приготуванням напою до вживання слід запастися склянкою для віскі, коньячним келихом, соломинкою і серветками. Отже, спочатку наливають необхідну кількість абсенту в стакан коньяку і кладемо його боком на келих для шампанського. Потім підпалюємо напій і починаємо обертати келих для того, щоб він витримав температуру і не луснув. Потім, як абсент нагрівся до потрібної температури, виливаємо його в келих для віскі, піднімаємо коньячний склянку і швидко накриваємо їм келих з теплим абсентом, щоб повністю відрізати надходження кисню, зберегти утворилися пари і згасити гарячий напій. Далі протикаємо серветку трубочкою по середині і накриваємо нею келих з абсентом для того, щоб утворилася піт не вивітрилася до того, як гість вип’є напій. Після того, як абсент буде випитий, необхідно через трубочку вдихнути залишилися пари з келиха, які помітно посилять сп’яніння. З черговістю випитого абсенту і вдихуваних парів можна сміливо експериментувати.
Існує ще один цікавий спосіб приготування абсенту, але його слід виконувати тільки досвідченим барменам. Крім склянки для віскі, соломинки, келихи для коньяку і серветки, Вам знадобиться чайне блюдце. Беремо стакан для віскі і наливаємо в нього приблизно 50 грам спрайту. В коньячний келих — 50 грам абсенту. Потім ставимо склянку на келих, підпалюємо абсент і починаємо плавно обертати палаючу рідину. Після чого необхідно вилити гарячий абсент в склянку і накрити його келих для коньяку так, щоб загасити «ядерну» суміш. На раніше заготовлену чайне блюдце покладемо пару шматочків рафінованого цукру, наситимо його чистим абсентом і підпалимо. Далі беремо склянку з готовим абсентом, били його об стіл і залпом випиваємо вміст. Повільно проводимо перевернутої коньячної чаркою над палаючим цукром і накриваємо його. Потім вдихаємо пари, що утворилися в келиху через трубочку і наостанок закушуємо рафінадом з блюдця.
У чистому вигляді абсент пити не рекомендується, але все-таки спосіб такої вживання цього напою існує. Абсент в чистому вигляді можна пити сильно охолодженим з чарок обсягом не більше 30 грам.
Рецепт «цитрусового абсенту» полягає в тому, що в цьому способі використовується додавання цитрусових. Такий метод досить оригінальний і має повне право на існування, так як він користується неабиякою популярністю на молодіжних вечірках. Для початку необхідно обваляти часточку лимона, а краще всього апельсина, разом з шкіркою в суміші з кориці і цукрового піску. Після чого потрібно налити необхідну кількість абсенту в спеціальний стакан з товстими стінками, підпалити. Потім беремо часточку апельсина або лимона щипцями і кілька хвилин тримаємо над вогнем так, щоб цукрова карамель разом з соком цитрусового стікали в склянку з абсентом. Для більш швидкого і рясного виділення соку, можна злегка притискати часточку лимона або апельсина щипчиками.
І, нарешті, залишається лише загасити палаючий абсент, дати йому трохи охолонути і випити суміш залпом. Іноді такий коктейль вживають палаючим, але слід бути дуже обережним, щоб ненароком не обпалити горло і ротову порожнину. В такому випадку любителям гострих відчуттів краще всього використовувати спеціальну коктейльну металеву соломинку.
Будьте обережніше з відкритим вогнем і пам’ятайте, що найкращим рішенням буде вживати абсент в невеликих кількостях. І тільки тоді напій принесе Вам неповторне задоволення і незабутню насолоду, а замість важкого похмілля Вас наздоженуть тільки приємні відчуття. І хто знає, може і Вас відвідає муза, і Ви створите свій перший (або черговий) світовий шедевр.