Вибір хорошого вина часто стає непростим завданням, надто вже багато існує видів, сортів і класифікацій вина, розібратися в яких відразу а то й неможливо, то, щонайменше, важко.
Ми не прагнемо скласти докладний довідник, в якому можна буде знайти інформацію про будь-якому, навіть самому екзотичному виді вини, однак перед тим як зробити покупку, краще все-таки отримати необхідний мінімум інформації, яку ми і хочемо представити.
Види вин в залежності від кольору
В першу чергу розглянемо види вина за кольором. Як відомо, вина діляться на червоні, білі і рожеві. Колір напою визначається технологією виробництва.
Сировиною для червоних сортів служить»чорний» виноград, ягоди якого відправляються під прес разом з шкіркою. Ферменти, що містяться в шкірці, і є причиною придбання вином червоного кольору.
При виробництві білих вин ягоди винограду очищають від шкірки, і напій виходить світлим.
Рожеве вино, як правило, виходить методом прямого пресування, при якому сік швидко забарвлюється.
Незалежно від кольору вина, в більшості випадків для його виробництва використовуються чорні сорти винограду. Білий і рожевий виноград не настільки популярний, як прийнято вважати.
Детальніше про класифікацію європейських вин.
Види вин в залежності від вмісту цукру
Зміст цукру є, мабуть, другим за значимістю параметром, який допоможе зрозуміти, до якого виду столових або кріплених вин відноситься напій ще до початку дегустації.
Існує чотири основних види вина: столові, кріплені (спеціальні), ароматизовані та ігристі. На частку столових сухих припадає більша частина продажів, проте і інші види вина дуже популярні.
Столові вина діляться на:
- Сухі вина, з вмістом цукру в межах 0,3%, або до 3 грам на літр. На частку спирту доводиться 9-13% обсягу
- Напівсухі вина, з вмістом цукру в межах 5 — 30 грам на літр, спирту & ndash; 9-13% обсягу.
- Напівсолодкі вина, з вмістом цукру в межах 30 — 80 грам на літр, спирту — 9-12% обсягу.
Кріплені (спеціальні) вина включають в себе:
- Міцні вина, з вмістом цукру в межах 30 — 120 грам на літр, спирту & ndash; 17-21%.
- Солодкі вина, з вмістом цукру в межах 150 грам на літр, спирту & ndash; 14-20% обсягу.
- напівдесертні вина, з вмістом цукру в межах 50 — 120 грам на літр, спирту & ndash; 14-16% обсягу.
- Десертні вина, з вмістом цукру в межах 160 — 200 грам на літр, спирту & ndash; 15-17% обсягу.
- Лікерні вина, з вмістом цукру в межах 210 — 300 грам на літр, спирту & ndash; 12-16% обсягу.
Ароматизовані та ігристі вина (шампанське, брют) не володіють великою кількістю видів.
На цьому тему розмаїття вин навряд чи можна вважати закритою, адже існує ще ряд класифікацій і розділень за сортами, про які ви можете прочитати на сторінках нашого сайту.
Короткі огляди найпопулярніших сортів вина.