Популярність Українського коньяку на вітчизняному ринку вкрай висока і, за великим рахунком, жоден з іноземних виробників не може скласти гідну конкуренцію місцевим брендам. Основна причина цього — низька вартість алкогольної продукції, виробленої в Україні.
Український коньяк найчастіше низької якості
На жаль, невисока ціна на Український коньяк дуже часто є наслідком його низької якості. Тенденцій до значного підвищення останнього поки не передбачається, тому купувати Український коньяк, спокусившись виключно на його дешевизну, однозначно не варто.
Зауважимо, що, за деякими даними, близько 70% недорогих одинарних коньяків України (тобто з витримкою 3-5 років) робляться з імпортної сировини. Якимось чином проконтролювати, які саме спирти входять до складу практично неможливо, в результаті на прилавки потрапляє продукт сумнівної якості. Одна з причин такого становища речей — недоробки у вітчизняному законодавстві.
Які українські коньяки хороші?
З іншого боку, всі Українські коньяки, віком від шести років і вище, згідно все тим же законам, повинні бути зроблені виключно з місцевої сировини. На прилавках магазинів, марочних і колекційних коньяків (а саме ці категорії потрапляють під дію закону), не більше 7%. Зате в їх якості практично ніколи не доводиться сумніватися. Важливий момент: якщо недорогі одинарні коньяки робить значна кількість заводів (а часом, і невеликих цехів), то елітні алкогольні напої залишаються долею лише найбільших виробників, у яких є власні виноградники і налагоджена технологія.
Ціни і найвідоміші коньяки Україна
Мінімальна ціна одинарних коньяків України починається від п’яти доларів за пляшку. В той же час незрівнянно більш якісний марочний коньяк доступний вже від 15-16 доларів.
Серед найбільш відомих компаній, до продукції яких немає особливих претензій і вони випускають хороші коньяки України: ТОВ «Шабо», ЗАТ » Одеський коньячний завод», ПрАТ «Галичина Дістілері», ВАТ «Таврія», Ужгородський коньячний завод.
Всього ж в Україні більш двадцяти виробників коньяку, при цьому частина з них лише позиціонує себе такими, на ділі ж мова йде про банальне змішуванні імпортних спиртів, додаванні смакових добавок і стабілізаторів, і розливанні отриманого продукту по пляшках.