Турецькі вина не так часто можна зустріти в продажу, однак це не значить, що в Туреччині немає власної культури виноробства. Навпаки, вона існує вже не одну сотню років, дехто з істориків навіть вважає, що перше вино з’явилося саме на турецькій землі.
Так це чи ні, невідомо , проте в сучасній Туреччині, незважаючи на відповідні кліматичні умови і великі площі виноградників, вину приділяється не так багато уваги (основна причина — іслам, який не заохочує захоплення алкогольними напоями). лише близько 3% врожаю йде на виробництво благородного напою.
Винні райони Туреччини
Винними вважаються наступні регіони: Каппадокія, Діярбакир, Мармара, Елазиг. Широко використовуються як місцеві сорти винограду (Öküzgözü, Bogazkere), так і традиційні, вирощувані в багатьох країнах (Мерло, Совіньон Блан, Каберне, Каріньян, Аліканте).
Найпопулярніші турецькі вина
Найдорожчими і вишуканими вважаються марки Kavak і Cankaya — (біле), Dikmen і Ruby — (червоне), Villa Doluca- (червоне і біле), Yakut — (червоне і рожеве).
Серед більш доступних, виділяються вина Sarafin, Pamukkale, Idol, Selendi, Umurbey.
Імпортне вино в Туреччині коштує дорого, і купують його, як правило, забезпечені турки. В цілому, представлений асортимент місцевих вин досить широкий, і знайти доступний за ціною аналог (з деякими застереженнями) розкрученого міжнародного бренду не складно.