«Одну пляшку не можна випити два рази», — стверджував дотепний Геракліт. Але ж він навіть не підозрював про те, до якого високого якісного рівня дійдуть спиртні напої в майбутньому і яке масштабне розвиток отримає продаж спиртних напоїв у світі кілька тисяч років тому. Тому сьогодні не те що одну, але і дві пляшки якісного спиртного два рази випити не можна.
Якщо говорити серйозно, то спиртний напій — це напій, що містить у своєму складі етанол, він же етиловий спирт.
«Любителі випити» на захист свого предмета поклоніння завжди призводять залізний аргумент: мовляв, етанол входить до складу будь-якого медичного препарату. Так чому ж спиртні напої гірше? На це питання я б відповіла російським прислів’ям: «Пий, та розуму не пропей!» Можливо, я скажу банальну річ, але все добре в міру. Інший момент: дозвольте запитати, спиртне якої якості Ви п’єте? Це дуже хороше запитання, і відповідь на нього — окрема історія.
Акциз. Остерігайтеся підробок!
Взагалі продаж спиртних напоїв є одним з найбільш прибуткових видів бізнесу, тому шахраї знаходять спосіб на цьому підзаробити. Такої величезної кількості підробок у сфері алкогольного бізнесу не спостерігається більше ніде. Купуючи алкоголь низької якості, Ви не тільки не отримаєте ніякого духовного задоволення, але і ризикуєте втратити своє здоров’я. У боротьбі з підробками держава регулює і контролює окремі етапи виробництва спиртних напоїв і торгівлі ними. З метою поповнення держбюджету та обмеження споживання алкоголю продаж спиртних напоїв обкладена податком або акцизом, який у більшості випадків становить велику частину від ціни напоїв.
Говорячи про якісний алкоголь, я закликаю Вас не гнатися за дешевизною, а відвідувати тільки перевірений магазин спиртних напоїв, і не реагувати на повідомлення, типу « продам спиртні напої майже задарма».
Багато підприємців що досить давно займаються продажем алкоголю, в один голос заявляють, що це справа залишиться неймовірно прибутковим, так як останнє, що перестане робити людина, — це пити. Я задалася питанням, у чому причина такого успіху? Чому продукт, який частіше негативно, ніж позитивно впливає на розумовий і фізичне здоров’я, залишається одним з найбільш затребуваних товарів у світі? І чому людина, яка першою спробувала алкоголь, не виплюнула його від огиди, а, навпаки, зробила його предметом культу»? Щоб розгадати загадку, пропоную перенестися в далеке минуле.
Історія спиртних напоїв
Історія спиртних напоїв стара, як світ. Точну дату появи першого подібності алкоголю зараз назвати ніхто не зможе. А було все приблизно так. Кожен з нас в школі пройшов курс біології і знає, що природні процеси, наприклад, такі як «бродіння» яблук та інших фруктів, призводять до утворення спирту. І ось одного разу древній людина, вирушивши на полювання чи за ягодами, помітив дивну поведінку тварин, спробували такий «заграв» плід. Спокуса була занадто велика, тому чоловік вирішив ризикнути.
Розсмакувавши «ферментовані» фрукти на смак, люди знайшли ці відчуття досить своєрідними, а хтось був настільки заінтригований, що вирішив відтворити експеримент в домашніх…вірніше, «печерних» умовах кам’яного віку. Метод виробництва був дуже примітивний: фрукти залишали на довгий термін і для контролю пробували продукт на смак. Якщо після проб починав з’являтися п’янкий ефект, то «страва» подавали «до столу». Зрозуміло, це була проста брага.
А ось більш благородні напої з’явилися набагато пізніше. Мотаємо час вперед — потрапляємо в древній Єгипет, де вже з’явилося сільське господарство, почали вирощувати крохмалисті рослини для створення пива. Одним з найперших благородних спиртних напоїв стало вино, виробництво якого також передбачало розвиток сільського господарства та вирощування винограду. Я кажу «вирощування», тому що «дикий» виноград не підходив, оскільки містив дуже мало цукру для нормальної ферментації. Походження спиртних напоїв, вірніше натяки на зародження виноградарства, можна зустріти навіть в Біблії. Піднявшись на Ковчег, Ной захопив з собою виноградну лозу, яка потім стала основою виноградників. Згідно з історичними дослідженнями, перший напій «винного характеру» був створений саме на території сучасної Вірменії приблизно за 6 000 років до н. е.
Однак вірити мені на слово не варто, адже точну дату не знає ніхто. Продовжуємо крокувати по сторінках історії вперед. Процес виробництва спиртних напоїв і методи дистиляції спиртів удосконалювалися, поки в 1500 році не вийшли книги про спиртних напоях. Перша така «інструкція» щодо застосування перегінних апаратів під назвою «Liber de arte distillandi» («Книга про мистецтво дистиляції») була написана лікарем з Ельзасу Єронімом Бруншвигом. Після цього людей понесло, загальну любов до спиртного можна було охарактеризувати, як континентальний запій. Це тривало аж до XVII століття, поки в моду не увійшли чай, кава і какао. Безумовно, якщо порівнювати, наприклад, XIX і XXI століття, то ставлення до алкоголю сильно змінилося. Більше не почуєш, як воєначальник лає своїх солдатів за те, що перед боєм вони п’ють каву, а не пиво (реальний приклад з 1777 року, коли прусський король Фрідріх був обурений популярністю кави). Тим не менш, сучасне суспільство настільки полюбили як легкі, так і міцні спиртні напої світу, що не уявляє без них своє існування. Для деяких алкоголь — це насолода, а для інших — рішення всіх проблем. Однак я завжди вважала, що алкоголь не допомагає вирішувати проблеми. Хоча…і в молока той самий ефект!
Види спиртних напоїв
Стандартна класифікація спиртних напоїв передбачає два основних види: напої з низьким вмістом алкоголю, тобто легкі алкогольні напої, та вироби з високим вмістом алкоголю або міцні алкогольні напої. Види спиртних напоїв з низьким градусом готують шляхом бродіння цукро — і крохмаловмісних продуктів, а міцний алкоголь — шляхом перегонки виробів з низьким відсотком алкоголю. До речі, самий міцний спиртний напій — це абсент, так як фортеця спиртних напоїв з полину становить від 50 до 85%.
Зрозуміло, я не беру в розрахунок 100-відсотковий спирт! Сьогодні я пропоную Вашій увазі іншу класифікацію спиртних напоїв, яка, на мій погляд, також дуже зручна. Це різновиди спиртних напоїв, скажімо так, за «національною ознакою». Почнемо з рідного, росіянам напою. Ні для кого не секрет, що це всім знайома горілка, основою якої служать зернові: пшениця і жито. Я завжди з посмішкою дивлюся на те, з яким азартом іноземці, які приїжджають до Росії, починають пробувати цей дивовижний напій. Тільки гостям необхідно бути обережніше з горілкою, щоб не впасти жертвою відомого на весь світ «російської гостинності».
До основних французьких спиртних напоїв відносяться коньяк, арманьяк, шампанське, кальвадос. Якщо з першими трьома все ясно, то » кальвадос менш відомі: це спиртні напої з яблук (або яблук і груш) міцністю близько 40%, одержувані шляхом перегонки яблучного сидру. Найбільш популярні англійські спиртні напої — це скотч (шотландський віскі), ірландський віскі, а також спиртні напої джин. Сьогодні велику популярність отримали такі елітні спиртні напої, як віскі. Кажуть, що немає людей, які не люблять віскі. Є ті, хто поки ще не знайшли свій сорт. Від себе додам, що більшості жінок подобаються чоловіки, які віддають перевагу шотландський віскі.
Це класика, і це дуже сексуально: прозорі келихи для спиртних напоїв, чудові запахи і ніякого соку! Італійські спиртні напої — це свіжа і самобутня виноградна граппа, м’яка і солодка самбука, вишукана і урочиста марсала. Національним напоєм американців є бурбон (американський віскі), іспанців — малага, херес і іспанська бренді, німців — шнапс з гірких трав або фруктів, а також кіршвассер з черешневим смаком. Найбільш відомі спиртні напої Португалії — це різні портвейни, а японські спиртні напої — це саке, японський віскі і бренді. Дуже загадковою репутацією користується таємнича рідина, відома як спиртний напій зеленого кольору або спиртний напій з полину. Зрозуміло, мова йде про абсент, улюбленця творчих людей або, як його часто називали, «божевілля у пляшці». Цей зелений спиртний напій одержують з екстракту гіркого полину, яка містить досить сильне галюциногенну речовину під назвою туйон. Вперше такий напій швейцарці створили в 1792 році.
Раз вже ми заговорили про загадкових спиртних напоях, то я не можу не відзначити спиртний напій ром, який прийшов з Куби і який в моїй свідомості асоціюється з життям піратів. Також це алкогольний напій, який був створений потом і кров’ю рабів, які працювали на плантаціях цукрового очерету. Цей неймовірно смачний спиртний напій з цукрової тростини вийшов з самих низів: спочатку його пили слуги і раби, а лише через деякий час він потрапив на столи королів та імператорів. Прошу ще хвилиночку Вашої уваги, щоб уточнити одне питання, яке часто виникає, коли мова йде про цікавий алкоголь — це спиртний напій текіла. Існує помилкова думка, що мексиканська текіла — це кактусова горілка, а в колі непосвячених вона відома, як спиртний напій з кактуса. Можливо, агава (сировина для виробництва текіли) свіду і схожа на кактус, однак є багаторічним трав’янистим рослиною з сімейства лілійних. Пекучий текілу роблять з одного-єдиного виду агави — блакитний.
Інь і Ян в алкогольному середовищі
Коли мова заходить про спиртних напоях, то дуже часто виникають питання, чи ділиться весь алкоголь світу на такі підгрупи, як чоловічі і жіночі спиртні напої? Я вважаю, що це питання з серії «є жіночі та чоловічі професії» або «чи існують чоловіча і жіноча логіка». Однозначних відповідей ніхто дати не зможе, але існує величезна кількість стереотипів про те, що краще пити жінці, а що — чоловікові. Переглянувши безліч інтернет-опитувань, я прийшла до висновку, що найбільш поширений жіночий спиртний напій — це легке вино або шампанське, тобто все, що відноситься до категорії легких алкогольних напоїв.
І тут же я знайшла контраргумент: а як же тоді бути з Байроном, Пушкіним, Петром I і Черчилем, які були палкими шанувальниками шампанського? «Я не можу жити без шампанського. Після перемоги я її заслуговую, а після поразки я потребую», — говорив Уїнстон Черчіль, мужності та силі якого не сумнівається ніхто. Отже, якщо жіночий спиртний напій — шампанське або солодкий лікер, то, слідуючи логіці, я припустила, що чоловічі напої — це коньяк, арманьяк, горілка, кальвадос, коньяк або віскі. Але я знаю велику кількість представниць прекрасної статі, які не відмовилися б від келиха віскі або рому. З історії також відомо, що міцний алкогольний напій кальвадос (близько 40%) був улюбленцем прекрасною Айседори Дункан.
Взагалі жінки, на відміну від чоловіків, рідко ділять для себе алкогольні напої «статевою ознакою». Можна до безкінечності приводити різні приклади, але в підсумку ми все одно прийдемо до висновку, що виключення лише підтверджують правило. Пийте те, що Вам подобається, не звертаючи увагу на стереотипи і «правила»! До речі, один цікавий факт вразив міни до глибини душі: виявляється, згідно португальському етикету, національний напій портвейн жінкам у Португалії пити не можна. Напевно, влада побоюється за здоров’я прекрасних дам, що цей міцний алкогольний напій може підірвати, і пропонують їм перейти на «щось полегше».
Хіт-парад «самих-самих»
Дуже часто читачі задають нашої редакції питання, що стосуються напоїв з категорії «самих-самих». Сьогодні я вирішила разом відповісти на всі найпопулярніші питання. Я думаю, це дуже цікаво. По-перше, абсолютно всіх людей цікавлять матеріальні блага.
З цього ми й почнемо.
Найдорожчий спиртний напій у світі. Це, як ні дивно, лікер під назвою ‘ Amalfi Limoncello Supreme від Hughes, вартість якого близько 43 млн доларів. Тут справа не стільки в змісті (хоча напій, безумовно, відмінний), скільки у зовнішньому оформленні. Пляшка прикрашена дорогоцінними каменями: три бездоганних алмаз вагою 13 карат знаходяться на шийці, а один рідкісних алмаз у 18,5 карат — на тілі пляшки. На сьогоднішній день у світі існують лише дві такі пляшки.
Самий міцний спиртний напій у світі. Про нього ми вже говорили — це абсент міцністю від 50 до 85%.
Самі калорійні спиртні напої в світі. Ними є різні лікери, солодкі спиртні напої, калорійність яких сягає позначки 350 ккал на 100 гр. Вживання спиртних напоїв з таким показником калорійності слід скоротити, якщо Ви хочете залишитися в хорошій формі. Порівняємо з низькокалорійним пивом — від 27 до 45 ккал. Проте тут треба враховувати один важливий факт — це кількість випитого. Не поспішайте, збираючись на вечірку, бігти в магазин за ящиком пива на трьох, адже в цьому випадку говорити про мізерних калоріях немає сенсу.
Найкращий спиртний напій.
Ну зрозуміло, я не зможу відповісти на це питання, адже у кожного з нас є свої кращі спиртні напої, з якими пов’язані ті чи інші емоції, спогади, враження. Наприклад, я дуже люблю біле сухе вино, а ось мій чоловік жартує, що з усіх однолітків йому найбільше імпонує спілкування з коньяком. Взагалі якщо задуматися, то природа алкоголю неймовірно суперечлива. Так, положення про те, що алкоголь став частиною культури людства, частиною історії, може надихнути одних і образити інших. Сьогодні спиртне — це символ святкування, релаксації душі і тіла, але також причина руйнування здоров’я, розпаду сімей, навіть смерті. Закликаю Вас бути обережними і розсудливими. Я вважаю, що в житті завжди є місце приводу, коли і випити не гріх! Тому я бажаю, щоб у Вас було побільше приводів, але виключно радісних!
P. S. І наостанок ще один важливий момент — таблиця калорійності спиртних напоїв. В даній таблиці наведено приблизні показники, що стосуються калорійності найпопулярніших спиртних напоїв.
Абсент
Айсвайн
Арманьяк
Бітер
Бренді
Бренді де Херес
Вермут
Вино
Віскі
Горілка
Граппа
Джин
Ігристе вино
Кальвадос
Кашаса
Коньяк
Лікер
Лімончелло
Мадейра вино
Малага
Марсала
Мескаль
Пиво
Піно де Шарант
Піско
Поммо де Норманді
Портвейн
Ракія
Речото
Ром
Саке
Самбука
Сидр
Текіла
Тутовка (тутова горілка)
Узо
Флок де Гасконь
Херес
Чача
Шампанське
Шнапс
Список всих спиртних напоїв світу: Абсент, Айсвайн, Аквавіт, Арак, Арманьяк, Архі, Бальзам, Бамбузе, Білк, Біттер, Бренді, Бурбон, Вермут, Вино, Віскі, Горілка, Граппа, Джин, Кальвадос, Кампарі, Кашаса, Квас, Кизлярка, Кіршвассер, Коньяк, Крамбамбуля, Кумис, Лікер, Лимончелло, Мадера, Малага, Мамахуана, Маотай, Марсала, Мастика, Мескаль, Метакса, Наливка, Настоянка, Пастис, Перрі, Пиво, Піно де Шаран, Піско, Поммо де Норманді, Портвейн, Пульке, Раки, Речото, Ром, Саке, Самбука, Самогон, Сато, Сидр, Сливовиця, Старка, Тарасун, Текіла, Тогба, Токай, Тутовка, Узо, Флок де Гасконь, Ханді, Ханшін, Херес, Хреновуха, Хурэмгэ, Цинар, Чача, Чича, Шампанське, Шнапс, Ягати.