Маркування коньяку

Однією з безумовних переваг французьких коньяків є незмінно високий рівень якості, про який почасти підказує і маркування коньяку. А досягається цей рівень, не в останню чергу, завдяки суворим стандартам, контроль за дотриманням яких покладено на Національне Міжпрофесійні Бюро коньяків Франції.

Маркування коньяку заснована на термінах витримки

Фото Маркування коньяку

Серед обов’язкових вимог, яким повинен відповідати кожен коньяк, вироблений в регіоні Шаранта (нагадаємо, що тільки на цій території може з’явитися справжній коньяк), особливо виділяється відповідність класифікації термінів Бюро. До слова сказати, саме на термін витримки, який ще називається маркуванням коньяку, в першу чергу звертає увагу покупець коньяку.

Рахунки витримки коньяку

Цікаво, що початок витримки завжди має одну і ту ж дату- перше квітня, наступне за днем ​​закінчення перегонки вина.

У прийнятій у Франції класифікації, кожному віку коньяку (або коньячного спирту) відповідає свій рахунок. Безпосередньо нас з вами цікавлять лише останні шість рахунків, однак, ми наведемо кожен з них.

  • Рахунок 00 — відноситься до процесу дистиляції і закінчується 31-го березня;
  • Рахунок 0 — починається з першого квітня, відразу після закінчення перегонки вина;
  • Рахунок 1 —  позначає перший рік витримки коньячного спирту в бочці;
  • Рахунок 2-  з нього починаються знайомі кожному любителю коньяку позначення. перше з них — V.S. (Розшифровується як Very Special), з терміном витримки не менше 2 років;
  • Рахунок 3 — Superior & mdash; витримка не менше 3 років;
  • Рахунок 4 — V.S.O.P. (Розшифровується як Very Superior Old Pale) — витримка не менше 4 років;
  • Рахунок 5 — V.V.S.O.P. (Розшифровується як Very Very Superior Old Pale) — витримка не менше 5 років;
  • Рахунок 6 — X.O. (Розшифровується як Extra Old) — витримка не менше 6 років.

 

Коньяки понад 6,5 років класифікувати заборонено, так як процес купажів таких сортів не піддається контролю. Саме цим обумовлено різноманіття назв старих витриманих коньяків, що не потрапляють в рамки маркування коньяків, і тому їм присвоюються унікальні і незвичайні імена, часто, в честь монархів Франції.

Купажні і вінтажні коньяки

Більшість з доступних у вільному продажу коньяків є купажовані, так як завдяки змішуванню сортів різних років, вдається підтримувати стабільно високу якість навіть в неврожайні роки. Однак в асортименті алкогольних напоїв кожного коньячного будинку окремої когортою стоять коньяки, приготовані з урожаю винограду одного року. Їх називають «millesim» або «vintage».

Коштують вони досить дорого, однак, що цікаво, не завжди вказівка ​​року гарантує видатні смакові якості. Завжди є вдалі і невдалі періоди.

Класифікація врожайних років коньяку

  • Дуже хороші: 1899, 1929, 1937, 1939, 1946, 1947, 1948, 1957, 1964
  • Хороші: 1878, 1887, 1893, 1896, 1898, 1924, 1928, 1940, 1941, 1942, 1943, 1950, 1952, 1 954, 1958, 1961, 1962, 1967
  • Не дуже хороші: 1938,1944, 1951, 1953, 1955, 1956
  • Погані: 1934, 1936, 1945 року, 1949, 1959, 1960, 1963, 1965, 1966, 1968, 1972.

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *