Кримські вина по-праву можна вважати одними з найдавніших вин. Виноробство в Криму зародилося ще в стародавньому Херсонесі і перших генуезьких колоніях, більше двох тисячоліть тому. переживши занепад під час перебування в складі Османської імперії (пов’язаний з релігійними заборонами), півострів знову повернув собі численні виноградники, будучи завойованим Російською імперією. З цього часу в Криму почався розквіт виноробства як галузі та як науки.
Проведена в середині 80-х років антиалкогольна кампанія завдала великої шкоди виноградникам ПБК, були практично повністю знищені багато унікальні сорти, на відновлення яких потрібні були роки.
Найвідоміші кримські вина
Основною сировиною для виноробства служить виноград сортів Ркацителі, алиготе, совіньон, рислінг і каберне совіньон. На частку всіх інших доводиться сумарно не більше 30%.
Крим відомий, в першу чергу, своїми кріпленими і десертними винами. Портвейни, хереси і мадери є однією з визначних пам’яток півострова.
Також організовано виробництво ігристих («Севастопольські», «Новосвітські»), столових і ароматизованих вин («Букет Криму»,»Монастирське частування»).
Найпопулярніші марки: «Магарач», «Массандра», «Інкерман», «Судак».
На території острова існує десять великих виноробних заводів, а також деяка кількість невеликих виробництв. Багато кримські вина відзначені престижними міжнародними нагородами.