Говорити про коньяк можна нескінченно, адже & nbsp; коньяк — це не просто напій. У кожного дегустатора або звичайного любителя є своя думка. Однак, безсумнівно, намагаючись описати одну з марок, навряд чи хтось зможе не відзначити високу якість цього алкогольного напою. Звичайно ж, якщо мова йде саме про коньяк.
Коньяк — це напій виключно з регіону Шарант
Згідно з чинним міжнародним законам, коньяк — це лише той алкогольний напій, який створений в межах строго окресленої географічної території, здебільшого розташованої в регіоні Шаранта. Там же знаходиться і старовинне місто Cognac, що дав назву благородному напою.
Коньяк — це міцне вино
Ще в XII-XII століттях місцеві жителі стали активно займатися виноградниками і робити вино. Голландські торговці на кораблях розвозили алкогольний напій по країнам Північної Європи, де він завоював популярність. Морські переходи часто були досить тривалими, і для збереження якості спирту, c XVI-го століття почалося активне використання перегінних пристроїв. По прибуттю в порт призначення, дистилят розбавляється водою, і виходило вино.
З’ясувалося, що під час перевезення в дубових бочках, і без того ароматний винний спирт, ставав ще більш смачним, тому за своєю суттю коньяк це вино. З XIX століття коньяк вже продавався не тільки в бочках, а й в скляних пляшках, як готовий до вживання продукт.
Виробництво коньяку
Основною сировиною для виробництва коньяку служить особливий сорт винограду уні блан, урожай якого збирається, як правило, в жовтні.
Після збору починається віджимання з використанням особливих пневматичних пресів, що не дроблять кісточки.
За віджиманням слід етап ферментації, при цьому цукор додавати строго заборонено. Через три тижні, що вийшло вино відправляється на дистиляцію, яка, в свою чергу, проходить в два етапи.
На першому виходить базовий дистилят, а ось другий етап важливіший. При повторній перегонці майстер повинен зуміти відібрати саме другу фракцію, яка і піде на витримку в дубових бочках.
При виробництві бочок для коньяку дозволено використовувати дуб, що виріс виключно в лісах Тронсе і Лімузен. Термін витримки не може бути менше двох років.
Як правило, при виробництві коньяків відбувається змішування спиртів різних років витримки. Витримка визначається віком молодшого з них. Такий підхід дозволяє підтримувати високу якість продукту навіть у неврожайні роки.
Класифікація коньяків
В залежності від часу витримки, змінюється і класифікація коньяків.
- V.S. & Mdash; витримка терміном не менше 2 років;
- Superior & mdash; витримка & nbsp; терміном не менше 3 років;
- V.S.O.P. & Mdash; & nbsp; витримка терміном не менше 4 років;
- V.V.S.O.P. & Mdash; витримка терміном не менше 5 років;
- X.O. & Mdash; витримка терміном не менше 6 років.
- Коньяки віком понад 6,5 років не класифікуються.