Італійські вина — найпоширеніші в світі. Італія по праву вважається одним з найбільших в Європі виробником вина, поряд з Іспанією та Францією. Практично вся територія країни придатна для культивування винограду, завдяки географічному положенню Іспанії і невластивому клімату.
Культура виноробства, згідно даними останніх досліджень, налічує 3000 років, тому досвіду місцевим майстрам не позичати. Італійські вина відомі далеко за межами країни.
Найвідоміші італійські вина
Поряд з поширеними сортами мерло, каберне совіньон, шардоне і рислінг, в Італії існує чимало місцевих сортів винограду, таких як барбера, неббьоло, санджовезе, ламбруско, Кортезе.
Класичними італійськими винами вважаються червоні сухі «Брунелло ді Монтальчіно Ле мачок » і «К’янті Джакомо Морі». З білих сухих вин найчастіше згадується «Верначча ді Сан Джиминьяно». І, звичайно ж, одним з символів італійського виноробства є білі ігристі вина «Асті «.
Класифікація вин Італії
В Італії прийнята власна класифікація вин, яка, тим не менш, повністю відповідає вимогам Євросоюзу. Всі вина поділяються на 4 категорії.
Vino da tavola — сюди входять всі недорогі столові вина.
Indicazione Geografica Tipica — категорія створена для відносно недорогих вин, які були створені в межах певних географічних областей.
Indicazione Geografica Tipica — в цій категорії представлені більш дорогі сорти, з контрольованим по змісту найменуванням
Denominazione di Origine Controllata e Garantita — найпрестижніша категорія, до якої входять вина не тільки контрольованого, але і гарантованого найменування за походженням.