Слава до грузинських вин прийшла ще за часів Радянського Союзу, коли за пляшками з написом «Кіндзмараулі» або «Сапераві» шикувалися довгі черги. До честі грузин, після розпаду СРСР, вони досить швидко привели виробництво вина в відповідність суворим європейським нормам і в даний час пропонують ще більш якісний продукт.
Особливості виробництва грузинського вина
У Грузії існує величезна кількість приватних господарств, які мають виноградниками. Їх власники, зібравши урожай, продають його великим виробникам, які потім вже переробляють сировину і розливають вийшло в результаті вино по пляшках. При цьому практично в кожному такому невеликому господарстві існують власні рецепти і технології виготовлення «Цинандалі», «Гурджаані», «Ахашені» і багатьох інших сортів вин.
Домашнє вино в Грузії не менш популярне, ніж фірмове і, як правило, може дати фору за якістю та оригінальності букета.
Трохи історії
Культура виноробства в країні НЕ просто обчислюється століттями — існує цілий ряд аборигенних сортів винограду, виросли саме в Грузії. Крім численних археологічних знахідок, серед яких стародавні кам’яні преси, давильні, судини з глини і металу, інтерес викликає ставлення грузинів до виробництва вина. Ще в дев’ятому-десятому століттях в Академії Освіти, організованої в місті Ікалто, був створений спеціальний факультет виноробства.
Центром виробництва вина в Грузії залишається Кахетія, зі своєю унікальною Алозанской долиною. тут виростають сорти винограду «Ркацителі» (Червоний ріг) і «Сапераві» (Барвник).
В Кахетії існує свій, особливий спосіб виробництва вина. Для бродіння використовуються незвичайні конусоподібні посудини, ємністю 500 декалітрів. Вони закопуються в землю таким чином, щоб горло залишалося на рівні підлоги. Настільки незвичайна форма забезпечує стабільну температуру, рівну 14 градусам за Цельсієм, що ідеально для зберігання.
В даний час в Грузії активно культивуються деякі занедбані при Радянському Союзі сорти винограду, такі як «Цицка» і «Мцване», з яких можна буде в майбутньому створити вже майже забуті сучасними поколіннями вина. Ведеться робота і з популярними «сапераві» і «Ркацителі».
Популярні грузинські вина
- «Алазанська долина» — червоне напівсолодке вино, робиться з сортів «сапераві», «оджапеші», «александреулі».
- «Ахашені» — червоне напівсолодке вино, робиться з сорту винограду «сапераві».
- «Кіндзмараулі» — червоне напівсолодке вино, робиться з сорту «сапераві».
- «Кахеті» — біле сухе вино, виробляється з сортів винограду «Мцване» і «Ркацителі».
- «Напареулі» — червоне сухе вино, робиться з сорту винограду «сапераві». & nbsp;
- «Тбілісурі» — напівсухе біле вино, робиться з сорту «Мцване» і «Ркацителі».
- «Хванчкара» — основою для цього напівсолодкого вина служить виноград сортів «Муджуретулі» і «Александроулі».
Кожному вину притаманний свій неповторний смак і букет, який не дасть його сплутати з жодним іншим, навіть зробленим з того ж сорту винограду.