Кращим вином, на думку багатьох любителів цього благородного алкогольного напою, є домашнє вино. Напевно, ніхто не буде сперечатися, що домашнє вино часто виявляється краще, корисніше і натуральніше ніж те, що стоїть на полицях супермаркетів. І якщо у вас є можливість придбати відповідний сорт винограду, спробуйте зробити вино самі, а ми вам допоможемо.
Рецепт приготування вина
Рецепт приготування вина дуже простий.
Фахівці вважають, що купити недороге солодке вино дуже важко, тому що занадто багато низькоякісної продукції. Значить, спробуємо зробити його самостійно.
Рецепт вина з дрібного синього винограду.
Рецепт вина з полуниці.
Для приготування домашнього вина нам знадобиться невеликий синій виноград.
Передбачається, що після того, як ми розіллємо алкогольний напій по пляшках, його характеристики будуть такими:
- Цукор: 15-20%;
- Кислотність: 0,8%;
- Алкоголь: 15%.
Само собою, деякі відхилення неминучі.
Рецепт досить простий, ніяких спеціальних знань не вимагає. Для тих, хто забув, нагадуємо, що:
- мезгою називають роздавлені ягоди;
- Сусло це бродящий сік.
Етап перший, підготовчий
Раз вже ми робимо солодке вино, то розумніше купувати (або зібрати) перестиглий виноград. У перезрілому винограді вміст цукру максимально.
Далі слід, можливо, найбільш трудомістка частина процесу. Ягоди потрібно відокремити від гребенів і розчавити. Чи не мийте виноград ні в якому разі. Для успішного бродіння нам знадобляться винні дріжджі, яких у вас напевно немає. Зате вони в надлишку є на виноградній шкірці
Далі нам потрібно ємність, обсяг якої повинен бути не менше 2/3 того обсягу розчавленого винограду, який у вас вийшов. Вкрай бажано, щоб у ємності було широке горло. Не рекомендується використовувати посуд з мідними або алюмінієвими стінками.
Етап другий, бродіння
Особливих складнощів із заворушеннями немає, найважливіше & ndash; дотримати в приміщенні, де буде відбуватися процес, температурний режим в межах 18-23 градусів.
Ємність, в якій знаходиться мезга, слід накрити тканиною, що убезпечить майбутнє вино від винних мушок.
Щодня потрібно помішувати мезгу, після чого на п’ятий день віджати (для цього непогано підійде друшляк). Вийшло в результаті сусло переливається в нову ємність. Це пов’язано з тим, що сік повинен займати ¾ обсягу.
Етап третій, контроль цукру
Зазвичай виноград, особливо якщо це не спеціальний сорт, не володіє достатньою кількістю цукру. Для того щоб наше вино дійсно вийшло солодким, сусло на третій день потрібно обов’язково спробувати на смак.
Майже напевно воно виявиться кислим або кислуватим. Додайте по 50 грам цукру на кожен літр сусла. Через три дні знову спробуйте сік на смак. Якщо він виявиться все ще кислим, знову додайте цукор.
Продовжуйте перевіряти сусло кожні два-три дні, досипляючи цукор, до тих пір, поки не зникне кислинка. Це сигнал того, що бродіння майже припинилося, а рівень спирту дорівнює 15-17%.
Як правило, бродіння триває два-чотири тижні. Сусло світлішає, і для того, щоб зняти його з осаду, найкраще використовувати сифон.
Етап четвертий, пастеризація
Щоб повністю зупинити процес бродіння, вино необхідно пастеризувати. Зробити це дуже просто: напій переливається в скляні банки, які, в свою чергу, опускаються в воду з температурою 75-80 градусів.
У жодному разі не заповнюйте банки повністю, так як після того, як вони опиняться в гарячій воді, бродіння піде прискореними темпами.
Після теплової обробки домашнє вино в останній раз переливають у пляшки, закривають і чекають, поки напій охолоне. Після цього вино відправляється в підвал або в льох.