Одне з недавніх досліджень доводить, що вина червоних сортів і чорний шоколад покращують пам’ять і роблять позитивний вплив на когнітивні здібності. Вся справа в ресвератрол, природному фітоалексинів, присутньому в складі обох продуктів.
Трохи раніше вчені вже дійшли висновку про те, що ресвератрол допомагає клітинам організму омолоджуватися. Останні експерименти показують, що речовина покращує роботу пам’яті, при цьому не має вирішального значення, скільки років людині.
Що цікаво, експеримент ставився з метою довести його благотворний вплив на функції обміну речовин. Серед випробуваних були люди з надмірною вагою, а ресвератрол повинен був допомогти їм позбутися від непотрібних кілограмів. Протягом 6 місяців добровольці брали збільшені дози речовини, тоді як контрольна група харчувалася як зазвичай. В результаті, у учасників експерименту покращилася робота пам’яті, при чому ефект був досить сильним.
За допомогою додаткових аналізів було з’ясовано, що в тих зонах мозку, що відповідають за пам’ять, виникло безліч нових зв’язків. Вчені зробили висновок, що ресвератрол, в достатній кількості присутній у вині і в шоколаді, може помітно поліпшити роботу пам’яті і захистити когнітивні функції.
Дослідники правда визнають, що поки їх висновки є лише гіпотезою, а для повноцінного підтвердження необхідні набагато більш масштабні дослідження. Однак вони впевнені, що помірне вживання вина і шоколаду, як мінімум, не принесе шкоди.