Червоне вино, мабуть, є одним з постійних супутників людини з тих самих пір, як була вирощена перша виноградна лоза і видавлений перший сік. В даний час в світі налічується понад 4500 сортів цього благородного напою.
Виробництво червоного вина
Основною сировиною для виробництва червоного вина служить чорний виноград, пігменти якого,
що знаходяться в шкірці ягід, і дають такий колір.
Зібраний виноград дробиться, і вся маса (включаючи кісточки і шкірку) настоюється певний
час. В процесі мацерації (саме так називається наполягання) шкірка насичує сік кольором, ароматом і смаком.
За мацерацією слідує ферментація, яка зазвичай триває 4-10 діб. При цьому використовуються природні дріжджі, що знаходяться на винограді, або додаються спеціально вирощені.
Потім червоне вино вимочується, зціджується і фільтрується, після чого настає процес
дозрівання і витримки, який може тривати до п’яти років.
З чим пити червоне вино
Червоне вино підходить до червоному ж м’яса, смаженої птиці, паштету, великій кількості сирів, до супів, до гострих страв.
Детальніше про те, з якою їжею поєднується червоне вино.
Подають його охолодженим до температури шістнадцять-вісімнадцять градусів, іноді трохи нижче. Келих (як правило, «пузатої» форми) наповнюють не більше ніж на третину.
Про келихи для червоного вина.
З часом, червоні вина світлішають, в них випадає осад.
Сорти червоних вин
- Каберне Фран;
- Каберне Совіньон;
- Сіра;
- Гамі;
- Мерло;
- Піно нуар;
- Сагрантіно;
- Пінотаж;
- Монастрель.