Біле вино асоціюється з чимось особливим, вишуканим, аристократичним. Французи стверджують, а вже вони-то знають толк, що немає кращого способу вгамувати спрагу, ніж пригубити келих сухого білого вина. Саме про це божественне напої і піде мова в нашій статті.
Виробництво білого вина
Існує помилкова думка, що біле вино неодмінно робиться з білих сортів винограду. Це не зовсім так, основний для його виробництва може служити і червоний, і рожевий виноград.
Головне — видалити шкірку з ягід, в якій міститься основна маса фарбувальних речовин. М’якоть ж практично безбарвна.
Особливістю виробництва білого вина, в порівнянні з червоним, є максимально швидке пресування винограду. Поспіх обумовлена необхідністю скоротити час контакту сусла з шкіркою.
Ферментація проходить при точному дотриманні температурного режиму, а сусло кілька разів охолоджується. для того щоб дріжджі успішно розмножувалися, підтримується температура на рівні двадцяти градусів.
З чим пити біле вино
Біле вино ідеально поєднується з морепродуктами, вишуканими ніжними сирами, м’ясом птиці. нерідко його використовують як аперитив. Деякі м’ясні страви в якості обов’язкового інгредієнта мають в складі біле вино.
З якою їжею найкраще поєднується біле вино.
Подають його охолодженим до температури восьми-дванадцяти градусів, в витягнутих келихах, заповненість не більш ніж на половину.
Келихи для білого вина.
Цікаво, що білі вина з часом темніють.
Сорти білих вин
- Совіньон Блан;
- Шардоне;
- Мускат;
- Піно Блан;
- Марсан;
- Шенен Блан;
- Фурмінт;
- Піно Грі.
Як правило, в міжнародній класифікації, біле вино позначається терміном «блан».