Американський віскі

Американський віскі, який прийнято називати бурбоном, займає досить сильні позиції на світовому ринку алкогольних напоїв, однак так було далеко не завжди.

Своїм виникненням на території США, американський віскі або віскі бурбон зобов’язаний першим переселенцям з Ірландії і Шотландії. Прибулі на нову землю емігранти досить швидко усвідомили, що взяті з собою запаси алкоголю зникають, а купувати привезений з далекої батьківщини скотч не всім по кишені. Спочатку перші спроби організувати виробництво улюбленого віскі зіткнулися з гострою нестачею ячменю. Вирощувати його виявилося не так просто і дешево, як у Шотландії. На щастя, на допомогу вчасно прийшла кукурудза, з якої виходило переганяти недорогий і якісний продукт.

Особливості виготовлення віскі бурбон

Процес виробництва віскі бурбон з кукурудзи досить сильно відрізняється від класичної технології. На першому етапі зерна проходять обов’язкову очистку і просіювання. Потім вони перемелюють, заливаються певною кількістю гарячої води і варяться. У процесі варіння крохмаль трансформується в необхідний для бродіння цукор. Після чого сусло охолоджується до певної температури, в нього всипаються дріжджі, і починається процес бродіння. Далі слід перегонка, і розведення отриманого дистиляту водою для зниження фортеці. Фінальний етап — витримка в дубових бочках.

На відміну від шотландського скотча, для витримки американського віскі використовуються тільки нові дубові бочки, до того ж обпалені всередині за спеціальною технологією. За рахунок цього бурбон набуває додаткові смакові характеристики, що позитивним чином позначається на якості напою в цілому. До речі кажучи, виробники американського віскі свого часу були дуже здивовані тим, куди подіти одного разу використані бочки. Вихід знайшовся сам собою — їх охоче купують в Шотландії.

Американський віскі ділиться на 10 видів

Американський віскі прийнято розділяти на наступні основні види:

  • Стрейт віскі (Straight Whiskey)
  • Бурбон (Bourbon)
  • Корн віскі (Corn whiskey)
  • Віт віскі (Wheat whiskey)
  • Блендід віскі (Blended Whiskey)
  • Лайт віскі (Light Whiskey)
  • Рей віскі (Rye whiskey)
  • Сауер меш віскі (Sour Mash Whiskey)
  • Теннесі віскі (Sweet Mash Whiskey)
  • Ботлед-ін-бонд віскі (Bottled-in-Bond Whiskey)

Практично в кожному з цих видів основним компонентом є кукурудза, частка якої становить не менше 51% в вихідному продукті.

До речі, своєю назвою віскі бурбон, швидше за все, зобов’язаний французької династії королів, а точніше, Людовику п’ятнадцяти, який активно виступав за незалежність США від Великобританії. У його честь була названа одна з областей Кентуккі, де вперше був застосований спосіб витримки американського віскі в попередньо обпалених бочках.

В даний час американський віскі є офіційним напоєм Сполучених Штатів Америки і експортується в багато країн світу. За своїми смаковими характеристиками, він м’якше традиційного шотландського віскі.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *